Bagaimana Cara Berniaga Menggunakan Blog Yang Berkesan?

Salam.

Meniaga dengan blog, betul ke boleh?

Untuk pengetahuan anda, skrip blog yang digunakan ini bernama WordPress. Anda mungkin pernah melihat blog yang urlnya

https://azham.wordpress.com

Untuk pengetahuan anda, kita tidak ada kena mengena dengan penggunaan laman wordpress.com. Akan tetapi kita akan bermula dengan Skrip Asal laman wordpress ini. Skrip ini percuma dan biasanya dalam akaun hosting anda sudah tersedia fungsi bina wordpress.

Dengan gunakan skrip wordpress anda boleh bina sebuah blog atau website tanpa diketahui pelawat bahawa anda gunakan wordpress. Blog jualan WCB Premium dan juga info yang anda sedang baca ini juga menggunakan wordpress. Malah, banyak laman-laman web kepunyaan kerajaan malaysia sendiri menggunakan wordpress.

Nampak Tak Kelebihan Skrip WordPress Ni?

Sebab dia paling popular. Bila paling popular, maka banyaklah usernya. Bila ramai user, maka banyak support jika berlaku masalah dalam mengendalikan blog wordpress.

Dengan gunakan blog wordpress anda mempunyai tempat berniaga sendiri. Tiada iklan dan tiada gangguan. Cuba lihat situasi anda beriklan di Facebook. Masa anda sedang baca atau lihat gambar-gambar sesuatu iklan, tiba-tiba rakan anda masenjer anda. Terus anda tinggalkan iklan dan reply fb rakan anda.

Bagi peniaga, mereka tak dapat 100% engagement dengan pelanggan yang sedang asyik melihat produk kita. Di FB banyak sekali gangguan dan kita tak dapat pelanggan yang 100% tumpu dengan apa yang kita sampaikan.

Tapi kalau dalam blog, anda kawal apa yang pelanggan lihat. Anda boleh setting supaya akhirnya fokus pelanggan adalah untuk klik link belian atau paling mudah, wasap je ke no anda sama seperti yang di buat di FB.

Conversion Rate akan meningkat, kerana pelawat tidak diberi option lain, selain link kepada cara belian. Bila cuma ada satu saja option, maka lebih ramai pelawat yang akan melawat laman belian anda.

Guna Blog Juga Tak Perlu Update Hari – Hari

Jika di facebook, tulisan anda akan kekal 1-3 hari sahaja di newsfeed. Akan tetapi tekniknya, anda perlu buat posting 9 kali sehari supaya update anda kekal popular. Bermakna anda kena 24/7 berjaga dan cari ilham untuk menulis.

Pada saya perbuatan ini sia-sia saja kerana tidak berbaloi melainkan ada blogpost yang di kongsi sekali. Jika anda sedang lakukan ini, maka blog adalah untuk anda. Potensi menulis dan menyalurkan idea akan sentiasa ada dan tidak membebankan kerana tak perlu tulis dan update berkali-kali.

Dengan Sekali Tulis Artikel Lengkap SEO – Anda Boleh Makan Hasilnya Bertahun

Malah boleh buat ala-ala pro seperti saya. Sebulan saya usahakan sebuah blog, saya masukkan sekitar 5 ke 10 artikel. Kemudian saya set seonya. Lepas tu saya tinggalkan. Saya buat blog lain pula dan tinggalkan lagi.

Apa yang saya lakukan sebenarnya adalah cara seo bekerja. Ia ambil masa, saya juga setkan sebuah artikel yang akan auto publish setiap bulan. Setting ini ada didalam blog wordpress. Hanya setkan sesuatu artikel itu di jadualkan untuk publish pada masa hadapan.

Blog ini akan mulai mendapat pelawat pada bulan ke 2 atau ke 3. Pelawat ini adalah secara organik dan melalui carian di Google. Semakin lama, blog ini akan menjadi Strong dan semakin ramai pelawatnya.

Sistem Seperti Ini Di Panggil Set n Forget

Sistem ini biasanya saya guna dalam jualan produk fizikal dan juga jualan produk affiliate. Dalam produk affiliate, pelawat membeli dari link affiliate saya. Hasilnya saya dapat komisyen bagi belian yang terhasil menggunakan link affiliate saya.

Bagi produk fizikal pula, saya tidak menggunakan fungsi kedai online yang diketahui perlukan penjagaan rapi dan banyak setting. Saya hanya gunakan statik page seperti laman https://www.bazookapillsmalaysia.com kemudian jika nak beli sila buat bayaran ke akaun yang di sebutkan. Atau boleh whatsapp terus ke no telefon saya untuk beli.

Flow Pelawat Asal Seperti Ini

 

Pelawat akan masuk melalui blogpost, yang menyenaraikan tips percuma. Kemudiannya saya linkkan ke laman statik yang menjual produk. Pada awalnya, pelanggan mungkin tidak membeli kerana pelawat yang masuk melalui blogpost ini, tidak mempunyai niat untuk membeli. Namun sebaik pelawat masuk dan klik pada page jualan; semua ini diperhatikan oleh Google Bot.

Google Bot tersimpan didalam browser komputer dan telefon anda. Tanpanya, browser anda tidak akan berfungsi. Ia lihat apa yang pelawat lakukan didalam blog anda, dan bila link di klik, pelanggan biasanya membaca lagi kandungan laman seterusnya. Perkara ini diperhatikan oleh Google Bot tadi dan data tentang action pelawat seperti berapa lama spend masa, ada klik pada link lain ke, ada klik pada video, ada isi form atau ada buat bayaran. Semua ini diperhatikan.

Jika pelawat datang dan tidak membaca sehingga habis kemudian menutup laman itu biasa terjadi juga. Perkara ini juga dirakamkan oleh Google Bot dan menghantarnya pada Google Server untuk analisa. Hasilnya boleh dilihat dalam statistik blog yang kita track guna Google Analytics.

Dalam masa 2-3 bulan, anda akan mulai hasilkan sedikit pendapatan kerana dalam 100 pelawat, pasti ada 5% ke 10% HOT TRAFIK yang terus membeli. Terutama bila info yang di share pada laman jualan meyakinkan pelanggan untuk membeli.

Selepas 3 ke 6 bulan, biasanya Google akan mulai hantar pelawat yang terus ke statik page jualan kerana, melihat “relevancy’, iaitu content yang dibaca dalam blogpost menghala kepada statik page tadi. Disini, statik page ini biasanya ditandakan dengan nama produk.

Kelak pelawat yang mencari nama produk, akan menjumpai laman statik ini pada muka pertama carian Google. Apa yang berlaku, 1-3 bulan pertama. Adalah masa untuk google analisa link dan relevancy action pelawat. Apabila cukup data yang menunjukkan relevancy content barulah ia naikkan statik page ini pada 1st page google.

Pelawat yang terus mencari nama produk biasanya kita sebut WARM TRAFIK iaitu mereka dah tahu produk itu dapat selesaikan masalah mereka. Dan mereka sedang ingin membeli sesuatu produk itu. Dengan penulisan yang mantap, ada tekniknya dan kena dengan harga. Anda boleh dapatkan pelanggan yang whatsapp setiap hari.

Ini Adalah Situasi Sebenar Saya Setiap Hari Berniaga Di Blog

Kerana itu anda wajib ambil kesempatan ini.

Untuk menjadi sebahagian keluarga Google, anda perlulah mempunyai Blog yang dimesrakan menggunakan SEO

Berminat Untuk Belajar Guna Blog Dan SEO Secara Berkesan?

Peluang tingkatkan pendapatan ini, tidak memerlukan modal besar

Semak link dibawah untuk melihat kandungan “PremiumWorld Class Blog Case Study untuk belajar cara buat blog yang mesra seo.